Gelders Archief

Leonard Evers maakt eigen muziekstukken voor Gelders Archief

donderdag 12 september 2013

Soll ich nicht klagenComponist en arrangeur Leonard Evers componeert voor het Gelders Archief twee muziekstukken. Deze muziekstukken (Folies & Soll Ich nicht klagen) zijn eigentijdse bewerkingen van 17e-eeuwse composities, die zich in de collectie van het Gelders Archief bevinden.

Ensemble Windstreken voert de muziekstukken uit tijdens de opening van het nieuwe gebouw op vrijdag 20 september in aanwezigheid van onder andere Prinses Margriet. Ensemble Windstreken, opgericht in 2004, speelt muziek uit verschillende windstreken en gebruikt instrumenten waarbij wind essentieel is. De musici van het gezelschap speelden op verschillende festivals, voor tv en radio. Ze brachten tot nu toe vier cd’s uit. Het ensemble gebruikt onder meer saxofoon, fluit, cello, ud, kistorgel, percussie, trompet en zang om muziek uit alle windstreken over en door het publiek heen te laten waaien. Hun stijl is beïnvloed door jazz, Indiase en Arabische muziek en westerse orgelmuziek.

De muziekstukken die Leonard Evers componeert zijn eigentijdse bewerkingen van muziekhandschriften van Heinrich Reinis. Deze muziekhandschriften, die zich in het familiearchief Bosch van Rosenthal bevinden, bevatten bladmuziek die in 1695-1696 voor de toen 19-jarige Christiaan Augustus Kloeckhoff en de 16-jarige Balthasar Kloeckhoff werd genoteerd door Heinrich Reinis. Deze componist en muziekleraar woonde en werkte rond 1700 in Wesel. Musicus Dirk Luijmes ontdekte in 2002 bij een nadere studie van deze muziekstukken tot dan toe onbekende composities van J.J. Froberger.

Over Folies zegt Leonard Evers, dat Reinis veel variaties heeft geschreven op dit thema: “Ik heb ervoor gekozen de structuur iets te rekken en deze tot vehikel te maken voor een meer jazz-gerelateerde melodie en improvisaties”. Wat Evers in Soll Ich nicht klagen opviel was “de eenzaamheid, het verdriet, maar ook de vastberadenheid die uit de tekst spreekt”. Hij zag in de tekst grote overeenkomsten met teksten uit de bluesmuziek. De afwezige geliefde blijkt er met een ander vandoor te zijn en de klaagster veroordeelt dat aan het einde van het lied en neemt daarmee het heft in eigen hand.

De door Evers bewerkte muziek is ook te horen op de open dag op zondag 22 september.